Medaille van den Strijder-Vrijwilliger

     
Deze medaille werd toegekend aan Belgische of buitenlandse burgers die zich vrijwillig aanmeldden om in de Belgische strijdkrachten te dienen en welke effectief, tijdens de Eerste Wereldoorlog, in een gevechtseenheid in een gevarenzone dienden gedurende tenminste 6 maanden.

Op 17 juni 1930 werd deze medaille ingesteld maar later werd het uitreikinggebied nog uitgebreid, zo bv. dienden vrijwilligers ouder dan 40 jaar slechts 3 maanden en vrijwilligers boven de 50 slechts 1 maand te hebben gediend. Medisch personeel kon de medaille toegewezen krijgen voor twee jaar dienst in onbezet België en nog andere bepalingen regelden de toekenning aan jongeren welke waren gevlucht uit bezet België, de toekenning ingeval van oorlogsverwonding, postume uitreiking enz.

De voorzijde van deze bronzen medaille toont de hoofden van twee vrijwilligers, de ene met een hoofddeksel anno 1830 (het jaar van de Belgische onafhankelijkheid) en de andere met een helm van 1914. Bovenaan staat een koningskroon op lauwertakken. Op de achterzijde staan de jaartallen "1914-1918" in het midden en de tekst "VOLUNTARIIS PATRIA MEMOR" rondom de rand. Het lint is donkerblauw.

Er zijn drie verschillende uitvoeringen van deze medaille.

Medaille van den Strijder-Vrijwilliger

Miniatuur Medaille van den Strijder-Vrijwilliger

Grafplaat Medaille van den Strijder-Vrijwilliger